Når man savner Thailand..................

User avatar
BeritH
Posts: 3114
Joined: Mon 3. Mar 2008 12:08

Når man savner Thailand..................

Post by BeritH »

.... starter man med at gå ned i sin lokale thaibiks for at indkøbe et rigeligt arsenal af musthaves, alternativt - hvis man ikke har en thaibiks - kan man frekventere asiatorvet.dk eller amazon.co.uk:

Absolutte musthaves er:

Thai soya
Fiskesauce
Østerssauce
Thai chili (det er nogle stærke små sataner, så pas på med doseringen)
Hvidløg (de har ofte nogle små thai-hvidløg, som i min optik smager bedre end vores normale hvidløg)
Curry pastes - dem kan man bl.a. få i breve fra en producent, der hedder Lobo. De forhandles også i Thailand og er grundigt gennemtestede af undertegnede. De er rigtig gode :aribeth:
Kokosmælk - ikke den der light version. Den giver for lidt fylde i retterne.

Og når man så har sine musthaves på plads, så er der nogle krydderurter, man heller ikke kan undvære, men de kan ikke holde sig så længe, så der skal man kun indkøbe det, der skal bruges inden for de næste par dage.

Det er:

Holy Basil
Chinese Kale
Water Spinach
Cha-om (det lugter ganske forfærdeligt i rå tilstand - lidt a la kloak)

Opskrifter følger i aften, og jeg lægger de dem under "kylling", men generelt kan man bare bytte ud til det kød man bedst kan lide.

BeritH
Nej gud fri mig da vel om jeg skulle mene noget om det - offentligt!

Husk at jeg skal tituleres Deres Velærværdighed

Nu med egen kirke - frelse og syndsforladelse tilbydes mod mindre vederlag
User avatar
99E
Posts: 8010
Joined: Fri 18. Nov 2005 09:33

Re: Når man savner Thailand..................

Post by 99E »

Kan du komme med forslag til, hvad man kan erstatte de friske ting med?

Holy Basil - kan man bruge thai- eller citronbasilikum?
Chinese Kale - er det alm. kinakål, eller kan man erstatte med kinakål?
Water Spinach - kan man bruge fx alm. spinat?
Cha-om (det lugter ganske forfærdeligt i rå tilstand - lidt a la kloak) - pas...

Det mest eksotiske kål, vi kan få her, er kinakål.
Ellers skal vi dyrke det selv...
- Ninie.

It's not the size of your rope - it's how you wiggle it!
User avatar
BeritH
Posts: 3114
Joined: Mon 3. Mar 2008 12:08

Re: Når man savner Thailand..................

Post by BeritH »

Jeg tror måske man kan købe noget af det i tørret tilstand.

Cha-om er i øvrigt akaciablade.

Det kan godt være at Thai basilikum er det samme som Holy Basil. Man bruger to forskellige former i Thailand. Holy basil og Sweet basil. Sweet basil smager mere henad almindelig basilikum.

Chinese kale er sådan nogle blade, det ligner på ingen måde kinakål. Jeg er lidt usikker på hvad man kan bruge i stedet, men måske spinat. Det ville jeg vælge at bruge i stedet for vandspinat. Det smager selvfølgelig ikke helt af det samme, men nød lærer nøgen kvinde............. :-)

BeritH
Nej gud fri mig da vel om jeg skulle mene noget om det - offentligt!

Husk at jeg skal tituleres Deres Velærværdighed

Nu med egen kirke - frelse og syndsforladelse tilbydes mod mindre vederlag
User avatar
BeritH
Posts: 3114
Joined: Mon 3. Mar 2008 12:08

Re: Når man savner Thailand..................

Post by BeritH »

Amazon har faktisk en Holly basil seasoning mix fra Lobo - og deres krydderblandinger er gode, så det ville jeg godt turde løbe an på :-)

Chinese kale kan du få på Amazon til rimelige penge, så prøv at kigge der :-)

BeritH
Nej gud fri mig da vel om jeg skulle mene noget om det - offentligt!

Husk at jeg skal tituleres Deres Velærværdighed

Nu med egen kirke - frelse og syndsforladelse tilbydes mod mindre vederlag
User avatar
BeritH
Posts: 3114
Joined: Mon 3. Mar 2008 12:08

Re: Når man savner Thailand..................

Post by BeritH »

Nå, men så må jeg hellere komme med et par opskrifter.

Vi starter med Pad Krah Pao (ved ikke om det staves sådan, men det udtales nogenlunde sådan).

Det er typisk sådan en ret, man kan få ved gadekøkkenerne og det smager super godt.

Jeg laver den generelt med hakket kød, men nogle steder serveres den med skært kød.

4-500 gr. hakket kylling eller svinekød efter smag (jeg bruger som regel svin)
2 dl holy basil blade
3-4 fed hvidløg (5-6, hvis det skal være thai spicy)
5 thai chili (8-10 hvis det skal være thai spicy)
2 spsk oyster sauce
2 spsk thai soya
2 spsk fish sauce
2 tsk sukker
½ dl vand

Dette er grundopskriften, men jeg tilsætter også bønner, gulerødder og babymajs.
Generelt bruger thaierne ikke så mange grønsager i maden, så jeg tilpasser det efter mine egne smagsløg.

Nå, men hvidløg og chili svitses i lidt olie (lad være med at sætte næsen hen over, for det svier)
Tilsæt kød og steg videre til kødet er gennemstegt.
Tilsæt evt grønsager og resten af ingredienserne og lad det varme igennem i 4-5 minutter.

Serveres med ris, men er man kulhydratforskrækket kan man lave en thai omelet til:

4-5 æg
2 tsk fish sauce
lidt sukker
1 pakke cha-om (acacia blade) - og ja de stinker, men det forsvinder, når de bliver tilberedt.

Fjern acaciabladene fra stænglerne - der er torne på stænglerne, så det er en dårlig ide at hakke dem med.

Pisk æg, fish sauce, sukker og acaciablade og steg omeletten på panden.

Denne er god, hvis man har været lidt for gavmild med chilierne :-)
Nej gud fri mig da vel om jeg skulle mene noget om det - offentligt!

Husk at jeg skal tituleres Deres Velærværdighed

Nu med egen kirke - frelse og syndsforladelse tilbydes mod mindre vederlag
User avatar
BeritH
Posts: 3114
Joined: Mon 3. Mar 2008 12:08

Re: Når man savner Thailand..................

Post by BeritH »

Og så en af mine favoritter:

Kylling med cashewnødder

Her skal bruges:

400 g kyllingebryst i små stykker (de kan evt vendes i krydret rismel inden stegning)
Løg
Gulerødder
Babymajs
Bønner
eller andre grønsager efter behag.
1 spsk Soya
2 spsk Oyster Sauce
½ dl vand
Sukker
Cashewnødder

Friter kyllingestykkerne i olie, så de bliver sprøde. Tilsæt evt lidt salt, hvis stykkerne ikke er panerede.
Tilsæt grønsager og lad dem stege med i 3-4 minutter
Tilsæt soya, oyster sauce, vand og sukker og lade det stege videre i et par minutter. Kom cashewnødderne i retten til allersidst.

Serveres med ris
Nej gud fri mig da vel om jeg skulle mene noget om det - offentligt!

Husk at jeg skal tituleres Deres Velærværdighed

Nu med egen kirke - frelse og syndsforladelse tilbydes mod mindre vederlag
User avatar
BeritH
Posts: 3114
Joined: Mon 3. Mar 2008 12:08

Re: Når man savner Thailand..................

Post by BeritH »

Og så en Panang Gai (Panang med kylling)

Kan laves med svin eller oksekød efter behag.

4-500 g. kød
Panang pasta (og her snyder jeg og bruger de færdige breve fra Lobo, som fås i enhver thaibiks eller på amazon.co.uk)
Grønsager efter behov
Evt ekstra hvidløg og chili, hvis det skal være thai spicy
1-2 dåser kokosmælk

Kødet svitse til det er stort set gennemstegt og evt grønsager tilsættes og steges med i et par minutter.
Tilsæt kokosmælk og currypaste, og sørg for at pastaen bliver rørt ordentligt ud.
Lad det simre i 3-4 minutter, der skal stadig være bid i grønsagerne.

Serveres med ris - og hvis man er tosset med cashewnødder som mig, så bliver det ikke dårligere af at kaste sådan en håndfuld over.

Og nu - godnat. Flere opskrifter følger i morgen :-)

BeritH
Nej gud fri mig da vel om jeg skulle mene noget om det - offentligt!

Husk at jeg skal tituleres Deres Velærværdighed

Nu med egen kirke - frelse og syndsforladelse tilbydes mod mindre vederlag
User avatar
Lena
Posts: 3359
Joined: Sat 29. Sep 2007 20:48

Re: Når man savner Thailand..................

Post by Lena »

Det lyder lækkert........ ikke at jeg ved hvad halvdelen af ingredienserne er for en størrelse......


Skal du snart derned igen?
User avatar
BeritH
Posts: 3114
Joined: Mon 3. Mar 2008 12:08

Re: Når man savner Thailand..................

Post by BeritH »

Så snart chancen byder sig Lena :-)
Nej gud fri mig da vel om jeg skulle mene noget om det - offentligt!

Husk at jeg skal tituleres Deres Velærværdighed

Nu med egen kirke - frelse og syndsforladelse tilbydes mod mindre vederlag
User avatar
aribeth
Administrator
Posts: 3801
Joined: Sat 2. Jul 2011 18:26

Re: Når man savner Thailand..................

Post by aribeth »

Min tante er Thai. Hun arrangerer ind imellem sådan nogle thaifester her i DK og så inviterer hun også gladeligt på mad derhjemme.

Det er sjovt, for grøntsager, er mere sådan et sidetilbehør til retterne og ikke blandet i, er min opfattelse, fx bønner og diverse grønne blade og andre sjove grøntsager som ikke er sædvanlige herhjemme ligger ved siden af retterne og så tager man af det som man synes.
Raxacoricofallapatorius
Post Reply