Vis ubesvarede indlæg | Vis aktive emner * Arcade    Dato og tid er man 20. nov 2017 07:57



Svar på emne  [ 2 indlæg ] 
 Rygeost - det ER da vegetarisk... 
Forfatter besked
Brugeravatar

Tilmeldt: fre 18. nov 2005 09:33
Indlæg: 8008
Geografisk sted: 3905, Nuussuaq, Grønland
Indlæg Rygeost - det ER da vegetarisk...
Du skal bruge:
2 liter mælk (jeg brugte sødmælk, og det sang på sidste vers)
En kvart liter kærnemælk (når jeg bruger kernemælk er det som regel den økologiske, der er "ægte" kernemælk.)
1 tsk salt

En kuglegrill, rygeovn ell. lign.
Noget, der kan give røg - jeg brugte kul + hø.
En si eller et metaldørslag
Osteklæde eller et tyndt viskestykke
Skål

Sådan gør du - tør du?
Bland mælk, kærnemælk og salt.
Lad det stå i en skål på køkkenbordet indtil det skiller i valle (ligger øverst) og friskostmasse (ligger nederst).
Det tager 1-2 døgn ved kølig stuetemperatur.
Tag ostemassen op med en hulske og stil den til afdrypning i en si med osteklæde eller viskestykke (over en skål) i køleskabet 1 døgn.
Smag på vallen - hvis den ikke er for kraftig i smagen kan du passende bage et godt brød på den.

Når ostemassen er afdryppet lægger du den ud i sien eller dørslaget uden viskestykke/osteklæde - eller på en anden passende form for rist eller net. Smag evt. på den. Mangler den salt, salter du ekstra. Jeg dryssede lidt røget salt på toppen også.
Nu tænder du op i kuglegrillen. Når kullene gløde lægger du høet (eller halm, eller noget andet der ryger men er "sikkert" at indtage røgen fra - IKKE reklameaviser, OK!) på kullene, smider grillristen på plads, lægger dørslaget med osten i over røgkilden og smægger låg på det hele.
Jeg lod den vel ryge en halv times tid - måske lidt længere. Det er sådan lidt efter smag...

Når du synes der er røg nok i osten hiver du den bare af, tager den ud af "formen" og lægger den i en passende bøtte i køleskabet.
Nyd den fx på et godt rugbrød med purløg og radiser. Mums!

Særligt at være opmærksom på:
Man lugter af røg bagefter.
Det er ikke en ost, der kan holde sig "for evigt" - den er bedst frisk.
Osten kan, FØR man får den til at smage af røg, efter sigende bruges til cheese cake - og jeg ville ikke have nogen skrupler ved at prøve at tilsætte smag før røgningen.
Egentlig heller ikke ved at tilsætte smag og droppe røg-trippet...

_________________
- Ninie.

It's not the size of your rope - it's how you wiggle it!


fre 6. nov 2009 22:31
Profil Hjemmeside
Brugeravatar

Tilmeldt: tirs 29. nov 2005 11:53
Indlæg: 11902
Geografisk sted: Århus
Indlæg Re: Rygeost - det ER da vegetarisk...
det lyder GODT!!
:aribeth:

_________________
Enhver religion, der styres af gamle, ugifte mænd (ofte med fuldskæg), er en forbandelse for menneskeheden og uden tvivl en pestilens for gud.


fre 6. nov 2009 23:19
Profil
Vis indlæg fra foregående:  Sorter efter  
Svar på emne   [ 2 indlæg ] 

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 1 gæst


Du kan ikke skrive nye emner
Du kan ikke besvare emner
Du kan ikke redigere dine indlæg
Du kan ikke slette dine indlæg

Søg efter:
Hop til:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.
Danish translation by Olympus DK Team