Page 1 of 3

en Gunillakage

Posted: Sun 7. Dec 2008 01:05
by annetteB
Da Gunilla lavede tråden om at være blevet en ny og bedre udgave af sig selv lovede jeg hende letsindigt en kage. En Gunillakage.
Og nu tror jeg at jeg "har" den.

Den er ligesom den Nye Gunilla en forandret og forbedret version af en allerede fremragende ting, nemlig min svigermors sirupslagkage.

(selv Manden der kender kagen fra sin barndom tilstår at den ny version er meget bedre...og idag hævdede svigermor det samme: ros fra cæsar er VIRKELIG ros! :roed:)

For de, der foretrækker honninglagkager frem for sirupslagkager er det muligt at erstatte siruppen med honning og opnå et tilsvarende godt resultat.(lidt mindre kardemomme og lidt mere ingefær vil jeg gerne have i, hvis det er honningkage, men det er en smagssag)

Lagkagerne kan om ønsket opbevares i ugevis hvis de står et køligt sted og er pakket i en plastikpose.
[b:5795146651]Kagen er nem at bage og lægge sammen trods den noget omstændlige opskrift.[/b:5795146651]

[b:5795146651]Ingredienser til to lagkager:[/b:5795146651]
4 æg
250 gram rørsukker
250 gram smør
500 gram sirup eller honning
4½ tsk stødt kanel
3 tsk stødt nellike
1 tsk stødt kardemomme
1½ tsk stødt ingefær
1½ tsk natron
700 gram mel
2½ del økologisk kærnemælk

Fyld af sødet abrikos mos(eller pureret abrikosmarmelade) samt silkesmørcreme (opskrift herpå følger)

[b:5795146651]Fremgangsmåde:[/b:5795146651]
Tænd ovnen på 180 grader.

Pisk æggene med sukker og sirup til de er lyse og skummende og sukkeret ikke knaser mere (cirka 10 minutter på max. hastighed)

Smelt smørret. Pensl to springforme med et pænt lag smør, ellers vil kagen ikke slippe efter bagningen.

Bland alle tørre ting, sigt blandingen (natronklumper smager nemlig ualmindelig afskyeligt :opkast:)

Vend forsigtigt de tørre ting i æggeblandingen skiftevis med resten af det smeltede smør og kærnemælken.

Hæld straks dejen i de to smurte forme og bag dem midt i ovnen i cirka 45 minutter (stik midt i kagen med en gaffel. der må ikke hænge dej ved)
Læg et stykke staniol over kagen, hvis den begynder at blive for mørk inden den er gennembagt.

Tag kanten af formene af, vend straks kagerne ud på flade fade og fjern bunden af formen. Lad kagerne køle af under et viskestykke og del dem derefter i tre bunde med en savtakket kniv. Den nederste bund klæber til fadet, lad den endelig sidde, den går i stykker hvis du løsner den!
Lad kagen stå i en plastpose til dagen efter.

[b:5795146651]silkesmørcreme:[/b:5795146651]
250 gram blødt smør.
Mættet sukkerlage af 350-400 gram sukker.
(hæld lidt efter lidt kogende vand over sukkeret under omrøring indtil alt sukker er opløst, stop så. lad sukkerlagen køle af til den er håndvarm)

pisk smørret med røremaskinen, til det er helt blødt og cremeagtigt. Tilsæt sukkerlagen lidt efter lidt efter lidt imens der piskes. Hæld kun lidt lage i af gangen og pisk indtil det er rørt ind i smørret. Smag en gang imellem på cremen så den ikke bliver for fed eller for sød til din smag.

[b:5795146651]sammenlægning[/b:5795146651]
Smør den nederste bund med et tyndt lag sødet abrikosmos eller pureret abrikosmarmelade. Smør den mellemste bund med silkesmørcreme. Læg den mellemste bund på den nederste med smørcremen ned imod marmeladen (man kan ikke smøre smørcreme ovenpå marmelade eller omvendt, derfor denne sære fremgangsmåde)
Smør så abrikosmarmelade på oversiden af den mellemste bund. Smør creme på undersiden af den øverste. Læg dem sammen så creme møder marmelade.

Overtræk lagkagen med mørk og bitter cacaoglasur eller med smeltet chokolade. Pynt med smuttede mandler i et pænt mønster.

Lad kagen stå til dagen efter - på et køligt sted i en pose.
Den kan ikke skæres pænt ud før efter mindst 12 timer - og da vil det nederste lag osse gerne slippe fadet.

en Gunillakage

Posted: Sun 7. Dec 2008 02:46
by Lena
Tillykke Gunilla.................. med kagen.
Atengstedt........... Du har just bragt mig tilbage til juledagene i mint barndomshjem. Én af traditionerne var nemlig sirupslagkagen......

Måske jeg skulle bage en Gunillakage i år.......... og gøre den til tradition hér i huset.

en Gunillakage

Posted: Mon 15. Dec 2008 22:36
by 99E
Den er uhyggeligt god.
Jeg er solgt. Mums.

en Gunillakage

Posted: Wed 17. Dec 2008 02:11
by Godzilla
Weeee!!! MIN kage!

Jeg må altså til en forandring bage en kage. Jeg er verdens dårligste bager, men denne kage SKAL jeg altså finde ud af at bage, når den nu er opkaldt efter mig.

Tusinde tak Annette. Den må smages meget snart. :slik:

en Gunillakage

Posted: Fri 19. Dec 2008 17:56
by Lena
Hvor meget kogende vand skal der bruges til sukkerlagen?

en Gunillakage

Posted: Fri 19. Dec 2008 21:27
by annetteB
[quote:a1efba4d0d]Hvor meget kogende vand skal der bruges til sukkerlagen? [/quote:a1efba4d0d]

ganske lidt af gangen mens man rører rundt eller skvulper med skålen.
Når der er fire uopløste sukkerkorn tilbage i bunden af skålen eller deromkring, så skal man ikke bruge mere.

en Gunillakage

Posted: Fri 19. Dec 2008 23:30
by Lena
Argh!!!!

Hvor lang tid skal stegen have?

Svar: Til den er stegt!!!!!!


Annette, kan du slet ikke komme det lidt nærmere......... :ehh:

en Gunillakage

Posted: Sat 20. Dec 2008 00:15
by annetteB
[quote:dced65ab0d]Annette, kan du slet ikke komme det lidt nærmere......... [/quote:dced65ab0d]

Nej, for jeg plejer bare at måle 4 dl sukker af og så stille målet ved siden af kogekanden og så hælde vandet i sukkeret lidt af gangen.
(men hvis du koger for meget vand, kan du lave the af resten :hhansen:)

en Gunillakage

Posted: Sat 20. Dec 2008 00:37
by Lena
*suk* Annette........... du er ikke til meget hjælp!!!!!!!!!!!


:mettebo:

en Gunillakage

Posted: Wed 24. Dec 2008 09:48
by Lena
Nu står "Gunilla" i ovnen........ Spændende.....