Page 1 of 1

99E's rugbrød

Posted: Tue 17. May 2011 19:09
by 99E
DAGENE OP TIL BAGNING:
1,5 dl. rugsurdej fodres op til 3,5 dl surdej over hvor meget tid man nu har (1-2 uger, normalt, et par dage ved hjælp af sukker og gær, om nødvendigt).

DAGEN FØR BAGNING:
1 dl rugkerner, 1 dl hvedekerner (skårne/knækkede) udblødes i kogende vand, lad stå 12-24 timer. Andre ikke-geldannende kerner kan blødes ud sammen med.
Tag surdejen ud af køleskabet, giv den evt. lidt "mad" og lad den få varmen og "vågne".

BAGE-DAG:
Kernerne afvandes let, evt. geldannende kerner samt nødder tilsættes.
Bland med surdejen (husk at tage noget fra), salt og sukker, evt. farve/kulør.
Der er normalt rigeligt væske ved kernerne til at lave et brød. Tilsæt vand eller øl, hvis du ikke synes der er "nok".

Rør og ælt mel i massen, 2 dele rug (eller andet lavglutenmel) til 1 del hvede (eller andet højglutenmel).
Dejen skal være nogenlunde fast, men fugtig og klistret. Dejen vil ikke "hænge sammen" på samme måde som hvedebrødsdej, men være let "smuldrende".
Læg dejen i form eller på en plade, stryg med vand, lad hæve 12-24 timer. (Jeg bager gerne et stort, rundt og fladtagtigt rugbrød - eller to små i form.)
Prik overfladen med strikkepind/gaffel.

Bages ved 150 grader i et par timer ("til det er færdigt").
Pensl med smeltet smør umiddelbart efter udtagning. Lad køle. SPIS!!!!

Holder sig 2-3 uger på køl og koges derefter til øllebrød eller skæres i skiver, tørres og bruges som heste- og hundegodbidder.