Pain Brié - et hvidt, fransk brød.

Post Reply
User avatar
99E
Posts: 8010
Joined: Fri 18. Nov 2005 09:33

Pain Brié - et hvidt, fransk brød.

Post by 99E »

Ikke bare et franskbrød - men et fransk brød.
Pain Brié er lige for tiden vores yndlingsversion af Det Hvide Brød.
Det bages med fordej og på bagesten og er saftigt, tæt og brandlækkert.

DAG 1: FORDEJ:
1/8 tsk tørgær (den originale opskrift siger 1 gr. frisk gær)
3 dl koldt vand
450 gram hvedemel

...æltes sammen og hæver mindst natten over i en skål med en tallerken over eller et næsten tætsluttende låg.
(Jeg lægger en tllerken over og røremaskinens dejkrog ovenpå - så står det klar til næste dag.)

DAG 2: BRØD!
Fordejen æltes sammen med:
3/4 tsk tørgær (originalopskriften siger 5 gr. gær)
1 dl koldt vand
200 gram hvedemel
30 gram blødt smør
10 gram salt
...til det er en smidig, ensartet dej.
Jeg giver det en 10 minutter i røremaskinen.

Lad hæve tildækket på køkkenbordet (jeg smider den der tallerken over igen) en times tid.
Derefter slås dejen forsigtigt (!) op til et brød.
Oprindeligt cigarformet - men rundt virker også, så længe man husker at et rundt brød vil hæve ganske voldsomt opad.
Cigarformet anbefales.
Pensl evt. brødet (kaffe giver en smuk, smuk farve!) og snit det derefter.
Lad hæve to timer.
Efter den første time til halvanden smider du din bagesten i ovnen og tænder på 230 grader.

Brødet bages i ca. 30 minutter - gerne med en skål vand i bunden af ovnen til at give ekstra damp - på den skoldhede bagesten.
De sidste 5 minutter bages med åben låge for at give en ekstratyk skorpe.

Image
- Ninie.

It's not the size of your rope - it's how you wiggle it!
User avatar
HeidiO
Posts: 2679
Joined: Sun 1. Jul 2007 09:37

Re: Pain Brié - et hvidt, fransk brød.

Post by HeidiO »

Det ser godt ud! :aribeth:
Heidi
Post Reply