Page 1 of 1

Kartoffelmos med selleri

Posted: Sat 26. Apr 2008 18:54
by Deerhunter
Kartoffelmos med selleri er særdeles velegnet som tilbehør til hårvildt, men nok mest i vinterhalvåret. Opskriften er beregnet til 2 sultne personer, men man kan bare gange op eller ned efter behov.

200 g. kartofler
200 g. rodselleri
ca. 75 g. feta
1 stor klat smør
½ sødmælk og ½ piskefløde efter behov
En håndfuld finthakkede soltørrede tomater
Salt og peber.

Kartoflerne skrælles og skæres i ensartede størrelser og koges helt møre uden salt. Samme procedure for rodsellerien. Regn med at rodsellerien skal koge lidt længere end kartoflerne. Det kan derfor anbefales at skære rodsellerien i mindre stykker for at få samme kogetid.

Vandet hældes fra grøntsagerne.

Sellerien skal efter endt kogning inddampes for at fjerne mest muligt vand for ikke mosen skal blive for tynd.

Kartoflerne moses gennem en si med en træske - plastik knækker for nemt, og fetaen smuldres i. Mælk og smør tilsættes, men ikke mere end hvad der skal til for at mosen kan bearbejdes. Der røres grundigt til fetaen er smeltet.

Rodselleri moses på samme måde, men uden tilsætning af noget som helst. Sellerimosen tilsættes lidt ad gangen til kartoffelmosen indtil den ønske smag er opnået - husk at selleri smager af meget.

Mosen skal nu være meget tyk, så piskefløden og resten af smørret tilsættes herefter til den rette konsistens er opnået - og så skal der piskes til mosen er fløjlsblød. Den færdige mos smages til med salt og peber og koges op inden serveringen.

Kartoffelmosen serveres i et lågfad og pyntes med de finthakkede soltørrede tomater.

Kartoffelmos med selleri

Posted: Sat 26. Apr 2008 19:03
by annetteB
den der mos-kombi af selleri og kartofler plejer jeg tit at servere til både bøffer, gryderetter og andet - dog uden feta.
Jeg lider af en beklagelig mangel på jæger i huset, så vildt for vi alt for sjældent, men selleri/kartoffelmosen smager godt alligevel.
:aribeth:


Det er ikke min erfaring, at selleri skal koge længere end kartofler, tværtimod? Jeg plejer bare at koge begge dele sammen (uden salt) i forholdet 1 del selleri til 3-4 dele kartofler.

Når de er møre hælder jeg vandet fra og gemmer det, damper dem tørre for eftervarmen, moser dem med røremaskinens K-spade, tilsætter rigeligt friskkværnet peber, en sjat af kogevandet, en klat smør og en sjat kogende mælk eller fløde - og til slut maldonsalt.

Jeg synes at salt gør mosen sej, derfor putter jeg det først i i sidste øjeblik inden serveringen.

Kartoffelmos med selleri

Posted: Sat 26. Apr 2008 19:12
by Deerhunter
Atengstedt: Du har helt ret med hensyn til at salt gør mosen sej. Det burde jeg have tydeliggjort bedre.

Til gengæld syntes jeg at rodselleri har en evne til af blive lidt grynet i mosen hvis den ikke koges meget. Egentlig er det vel en smagssag, men jeg foretrækker mosen hel fløjlsagtig.

Kartoffelmos med selleri

Posted: Sat 26. Apr 2008 19:31
by annetteB
ja, det har du ret i: sellerierne er ikke så søde til at give en helt glat mos!
:ide:

Jeg kan så godt lide en grov mos til gryderetter og ragout'er, så det gør mig ikke så meget.
:-)

Kartoffelmos med selleri

Posted: Sat 26. Apr 2008 19:49
by Deerhunter
Heldigvis er der plads til den individuelle smag i alle opskrifter. :atengstedt:

… og så tror jeg for øvrigt tiden er moden til du får taget det jagttegn. Faktisk er der mange kvinder der går på jagt, og de er fuld på højde med mændene.

Prøv at tage kontakt til din lokale jagtforening bare for at snuse lide. Du vil garanteret blive positiv overrasket for der er en helt anden stemning end i hestemiljøet. :heidio:

Kartoffelmos med selleri

Posted: Sat 26. Apr 2008 20:45
by annetteB
[quote:bd9570aace]… og så tror jeg for øvrigt tiden er moden til du får taget det jagttegn.[/quote:bd9570aace]

det tror jeg desværre ikke. Måske om nogle år kan der blive plads i skemaet til den slags excesser - det kunne være sjovt!
:askepot: