At ride til udvendige

Post Reply
User avatar
Lone Beck
Posts: 7853
Joined: Thu 17. Nov 2005 15:16

At ride til udvendige

Post by Lone Beck »

[size=24:a545a21679]Rid til udvendige[/size:a545a21679]

[i:a545a21679]Af Britta Johansen,
dressurrytter.[/i:a545a21679]

Man hører meget tit dette i en undervisningstime, men hvad betyder det så teknisk set?

Jo det betyder man runder hesten, så den får strakt den udvendige side mere end den indvendige og på den måde ligeudretter man sin hest.
Det betyder ikke at man skal holde mere kontakt på den udv. tøjle end den indv. tøjle.

Grunden til man gør dette er at man vil have hesten til at tage lige lange skridt på hver side og når hesten gør dette vil den samtidig gå med kroppen lige så den bruger sig lige godt til begge sider selvom man ikke rider en bøjning.

[b:a545a21679]Længere skridt[/b:a545a21679]
Når man rider op til udv. så bøjer man hesten om indv. schenkel, hvilket vil gøre hesten strækker den udv. side lidt mere og hesten tager dermed et længere skridt.
Lige netop derfor skal udv. tøjle være en smule længere end indv. tøjle for at hesten kan få den nødvendige plads til at strække sig.

Inden hesten er tilpas løsgjort til at bøje sig korrekt på en volte vil den skyde skuldren en smule, hvilket bevirker at den ikke kan få bagparten nok med og hesten vil derfor gå på to spor. Det mærkes af rytteren som regel som hesten er stiv, da den ikke vil bøje sig.

[b:a545a21679]På ét spor[/b:a545a21679]
Rytterens opgave i smidiggørelsen er så at undgå at hesten skyder skulderen, da den så ikke vil miste bagparten, men blive på et spor.

For at undgå dette giver man hesten et let tryk med udv. schenkel inden man retningsviser på tøjlen.
Når hesten begynder at gå ind på det buede spor har man sine schenkler ind til hesten uden at trykke. På den måde mærker man den mindste afvigelse fra sporet og kan hurtigt reagere ved at give den hjælpe hesten har brug for.
Pointen er så at man tænker 1-3 skridt frem og på den måde hele tiden har styr på hvor man har hesten så man kan hjælpe den lige så snart den er ved at komme ind på to spor i stedet for et.

Egentlig er det ren dovenskab, da det jo er nemmere at rette en lille afvigelse end en stor. :wink:

[b:a545a21679]Tøjlen som barriere[/b:a545a21679]
Det er ikke meningen hesten skal bruge udv. tøjle som barierre, men det kan en overgang være nødvendigt, fordi hesten ikke reagere nok for hjælperne. Bruges tøjlen som barriere er det vigtigt at hesten møder en elastisk fornemmelse og ikke en mur. Altså et rundt håndled, hvor tøjlen fastholdes af tommelfingeren og hvor ring- og lillefinger er den elastiske del.

Ridning af versade er teknisk set essensen af at ride op til udv., da hesten jo skal runde sig om indv. schenkel (vige for tryk) og man bruger så samtidig indv. tøjle for at styre bøjningen af halsen.
Når hesten kan rides i versade udelukkende for schenkel så er hesten løsgjort.

Når hesten er korrekt løsgjort vil hesten kunne rides på en volte uden støtte på udv., og man kan nøjes med at lade sin ringfinger bøje ca. 1 cm ind mod håndfladen for evt. at retningsvise på indv. tøjle. Kontakten til bidet vil kun være i retningsvisnings øjeblikket og ellers ikke og hesten vil selv søge loddet på en let slap tøjle.


[i:a545a21679]Ovenstående artikel har Britta Johansen (=vores allesammens Stratego) tilladt Strigler.dk at låne fra hendes hjemmeside: [/i:a545a21679]
www.strategos-corner.dk
Post Reply