Page 1 of 1

Halve og hele parader

Posted: Mon 27. Mar 2006 13:15
by Lone Beck
[size=24:65fb97a860]Parader[/size:65fb97a860]

[i:65fb97a860]Af Britta Johansen,
dressurrytter.[/i:65fb97a860]

I grundridningen er paraderne enten samlende og løsgørende eller det der stopper hesten.
For at gøre det på den mest skånsomme måde for hesten, prøver man derfor at bibeholde ryggen og helst lave disse øvelser uden brug af tøjlen eller kun med meget let anholdende støtte.

[b:65fb97a860]Den halve parade[/b:65fb97a860]
Den halve parade er det der samler hesten og gør den mere koncentreret. Det er egentlig ikke en øvelse, men mere noget man bruger før en øvelse.

Den halve parade kan derfor også udføres på forskellige måder alt efter hvor langt hesten er i sin uddannelse. Der arbejdes dog hen imod at den halve parade med tiden skal gøres til en "usynlig" hjælper.

Den mildeste form er, at rytteren trækker lænden an på en sådan måde at ballerne strammes, og der laves samtidig en knibeøvelse i underlivet (som hvis du skal stoppe urinen når du tisser). Er dette ikke nok så lægges schenklerne til og der kan evt. trykkes. Er dette heller ikke nok så må man dreje håndleddet ind mod sig selv, således at knoerne er lige ud for hinanden.

Uanset hvilken metode der bruges af de ovennævnte så skal enhver halv parade efterfølges af eftergivenhed, da det først er her hesten reagerer ved at samle sig mere og blive mere løsgjort

[img:65fb97a860]http://i14.photobucket.com/albums/a310/LoneBeck/paradebritta.jpg[/img:65fb97a860]

[b:65fb97a860]Den hele parade[/b:65fb97a860]
Den hele parade bruges til at stoppe hesten helt. Her er hjælperne kraftigere, men ikke med den store forskel fra den halve parade. Dog rides den halve parade altid før den hele, således at man har hestens opmærksomhed først og derfor ikke overrasker den med kraftige hjælpere, der gør at den "smider" ryggen.

[b:65fb97a860]Indridning[/b:65fb97a860]
Schenklerne lægges tilbage og der trykkes alt efter hestens uddannelsesgrad. Sædet trækkes godt an som i den halve parade og sædet trykkes godt ned i sadlen. Hesten rides op til den anholdende hånd som har knoerne mod hinanden. Håndledene drejes igen ud til udgangsposition så der løsnes på tøjlen og schenkeltrykket vedholdes.
Det er i denne forbindelse vigtigt at rytteren ikke falder ud af sadlen og frem da det vil få hesten til at falde på forparten og dermed ikke få bagbenene med ind under sig og det vil så sænke ryggen på den.

Når hesten så står med lige meget vægt på hvert ben løsnes trykket fra schenklerne og hesten falder ned i den naturlige bøjning. Dvs. at du får følelsen af at hesten kommer godt ind under sig med en let spænding, som udløses når du giver efter på tøjlen og den derved søger blødt ned og frem til hånden uden at svaje.

Det kan være svært at mærke om hesten hviler på et bagben og derfor er det tit en god hjælp at have en til at se på til man har lært at mærke det.

[b:65fb97a860]Udridning[/b:65fb97a860]
Tryk med schenklerne fremme ved gjorden og lad drevet komme bagfra. Det kan være nødvendigt at lave en anholdning for at få hesten til at søge ned mod indv. forben i udridningen.

I indlæringsfasen er det en god regel, at man øver paraderne først i skridt. Når de virker tilfredsstillende, så gør man det fra trav og til sidst fra galoppen. Rides der ind i paraden fra galoppen skal begge schenkler lægges tilbage, som ville man ride en overgang. Rider man ud af paraden igen så gives der normal galophjælp, hvis der skal fortsættes i galop.

[i:65fb97a860]Ovenstående artikel har Britta Johansen (=vores allesammens Stratego) tilladt Strigler.dk at låne fra hendes hjemmeside: [/i:65fb97a860]
www.strategos-corner.dk