stærke hestebisser

Post Reply
User avatar
Lone Beck
Posts: 7853
Joined: Thu 17. Nov 2005 15:16

stærke hestebisser

Post by Lone Beck »

Hestetænder raspes tilsyneladende i ét væk nutildags, og det undrer mig lidt, at det er blevet et must at få tjekket sin hests tænder hvert halve år. Hvornår er hestetænder blevet så dårlige? Jeg har lige fået tjekket Madigans tænder. Hun fik pludselig problemer med at tygge for et par uger siden, og da det ikke blev bedre i løbet af nogle dage, var jeg bange for at hun havde knækket en tand. Ergo ringede jeg efter Dr. Dyr, der kom, så...og kørte igen med uforrettet sag. Madigan havde fået en stor rift i munden, der dog heles uden behandling (og hun ER kommet over det nu). Dyrlægen roste hendes tænder - ualmindeligt pæne, når man tager alderen (17 år) i betragtning. Madigan har da heller aldrig haft problemer med tænderne - og har derfor heller aldrig fået tjekket dem før. For et par år siden fik jeg også tjekket tænder på ungernes (i mellemtiden solgte) ponyhoppe, der dengang var 13 år. Jeg syntes hun spildte så meget og spiste meget langsomt - og så var jeg jo begyndt at komme på HN...Men beskeden var den samme dengang: Ponyen havde ualmindeligt fine tænder og intet behov for raspning. Hun havde heller aldrig fået ordnet tænder. Dengang spurgte dyrlægen hvad jeg fodrede med, og roste mig for at bruge hel havre - dét er nemlig noget, der kan holde hestetænder i orden på helt naturlig vis, sagde han. I mellemtiden er jeg faktisk gået over til valset havre af hensyn til unghestene. Men det er måske en fejl, sidder jeg nu og tænker på... Valset havre og opblødte roepiller - det er der sgu da ikke meget udfordring i for sådan et sæt hestetænder... :roll: Tænker I over fodervalgets indvirkning på hestens tænder? Og i bekræftende fald: Hvilken indflydelse har det på jeres fodervalg? Jeg tror da nok at jeg går tilbage til hel havre igen...i hvert fald til de af hestene, der er færdige med at skifte mælketænder.
Venlig hilsen
Lone den Anden

Selvfølgelig er det meningen at vi skal spise dyrene - ellers var de jo ikke lavet af kød
Lone

Post by Lone »

Ja, det tænker jeg en del over. Jeg fodrer kun med hel havre - den smule havre jeg fodrer med - og de der ikke får havre får gulerødder. Og betfor er jo ikke blødt - det blir til seje strimler, som stadig kræver kværning - så det kunne du jo bruge istedet for roepiller. Men får de nok stråfoder skulle det jo ikke være et problem, hestetænderne er jo designet til at kværne græs hele dagen, så stråfoder burde kunne gøre det samme. Kraftfoderet er jo bare ´´det extra´´ - det der kompenserer for ridning, eller evt. for for lidt græs/hø. Jeg tror nu heller ikke du har ret i din antagelse om, at det er et modefænomen at raspe tænder på heste. Før i tiden gjorde smeden det, når man syntes at hestene trængte. Men det er nok et moderne fænomen, at folk har deciderede tandlæger til deres heste, hvilket skyldes den luksuriøse facon man holder hest på - den [b:076191124c]er[/b:076191124c] jo bare til pynt, uanset hvad man bruger den til. Det kan også sagtens være, at man ikke raspede tænder så meget som man gør nu - men ingen ønsker vel at holde hest, som man gjorde ´´ i gamle dage?´´. Fx kan man nævne at før stavnbåndets og hoveriets ophævelse var fæstebønderne tvunget til at have et uforholdsmæssigt stort hestehold, for at kunne udføre deres hoveri-pligter. Havde man ikke fået bjerget nok foder et år - og det skete jo jævnligt, så måtte man prioritere hvem af hesten, der skulle fodres - for man var simpelthen tvunget til, at have arbejdsduelige heste. Det gjorde man meget ofte ved at have ´´udegangsheste´´ - hvilket ville sige, at ældre heste og unge heste blve ude om vinteren og dér måtte de selv søge deres føde - klarede de den til foråret var det godt, klarede de den ikke var det bare ærgeligt. Disse udegangsheste var iøvrigt årsag til mangen en spøgelseshistorie, når disse magre kræ dukkede op en mørk og tåget nat, når man sådan lige var på vej hjem. Det var en kold tid - brrr! Måske er det det nogen prøver at efterligne - i deres løsdriftsforhold - det kunne man indimellem tro i det mindste..... Og nej, man åd dem ikke - tabuet omkring hestekødsspisning var endnu stærkere dengang. Så man havde nok andre ting at spekulere på end hvorvidt hestene havde tandspidser - men der der havde og som ikke kunne udnytte sit foder - tja, ofte måtte de bare klare det selv. Men - og det er noget helt andet - man valsede kornet og man skar halm til hakkelse, samt raspede roerne - og det har man nok gjort i mange hundrede år, så det er heller ikke nyt at findele foderet til hestene. De heste jeg har nu har brug for at få raspet tænder én gang om året/hvertandet år - men det klarer dyrlægen - skulle jeg være så uheldig at få anskaffet mig en hest med så ringe tænder, at den kræver specialtandlæge er jeg nok meget tilbøjelig til at mene, at den ville være så genetisk ringe, at den burde have været spist af en løve som føl! Og tandretninger på heste - oh my - skyd dem dog og lad dem få fred! Alle disse humane reparations-behov - hvorfor skal vi plage dyrene med det?
User avatar
Lone Beck
Posts: 7853
Joined: Thu 17. Nov 2005 15:16

Post by Lone Beck »

Jeg har ikke spor imod at man rasper tænder på heste, der trænger til det, og jeg kan godt huske at den slags også fandt sted i min fjerne barndom :D Det undrer mig bare, at nogle heste (åbenbart de fleste) har behov for at få raspet tænder ofte, mens Madigan har klaret sig fint i 17 år uden tandraspning. :roll: Og hvorfor skal lige akkurat tænderne tjekkes hvert halve år? Hvorfor ikke benene eller hjertet eller lungerne? 8) Vi mennesker får jo tjekket tænder hvert halve år, men vi døjer også med karies og den slags, som heste er lykkeligt forskånet for... :roll:
Venlig hilsen
Lone den Anden

Selvfølgelig er det meningen at vi skal spise dyrene - ellers var de jo ikke lavet af kød
Lone

Post by Lone »

Uden tand - ingen hest! Tja - fordi det er en overskuelig ting, for den lykkelige ejer? Og fordi man har opfundet hestetandlæegrne? Eller fordi hestene faktisk har ringere tænder, med al det søbemad og færdigprodukter de er tvunget til at æde? Fordi før i tiden, hvis ne hest havde anlæg for dårlige tænder og ringe tyggeevne så død den, inden den nåede at formere sig? Nu vi er ved hvorfor - hvorfor er der pludselig en million headshakere - når man ikke kan finde ét ord om den lidelse, eller noget der ligner, i den lidt ældre hestebøger, hestefagbøger? Hvorfor er der ikke skrevet et eneste ord om denne sære lidelse - før nu? Mine heste får checket tænder hvert år, når de skal vaccineres - og så hvis de viser tegn på dårlig tygning!
Post Reply